Curatare hote restaurant

Curatare sistem hota, tubulatura si ventilator

Hota clasica ? Hota profesionala dotata cu sistem de limitare si stingere incendii ? Tubulatura clasica din tabla zincata ? Tubulatura din inox ? Tubulatura cu sectiune dreptunghilara sau circulara ? Ventilator clasic ? Ventilator profesional ? Nu conteza ! Bucatarii dumneavoastra satisfac cerintele culinare ale clientilor gatind.

Gatind se genereaza fum si aburi ce contin vapori de grasimi vegetale si grasimi de ardere (grasimi animale). Pentru a nu umple bucataria si restaurantul cu acest aer viciat, binenteles, pornim sistemul format din hota, tubulatura si ventilator. Acest sistem are rolul de a evacua aerul viciat si … gaze de ardere (in cazul liniilor HoReCa ce utilizeaza combustibil gazos). Vaporii de grasimi condenseaza in sistem, cand atinge punctul de roua, in zonele mai reci, transformandu-se in lichid. Acceleratia gravitationala invita lichidul sa se scurga. Unde ? In primul cot, in hota, in filtre si in final … in preparate. Dar nu toata grasimea se scurge. Din cauza fortelor de frecare mai raman “lipite” si pe tubulatura, depunandu-se strat peste strat, intarindu-se in timp. O alta parte migreaza “trase” de catre ventilator in ventola acestuia, strangandu-se picatura cu picatura pana cand palele ventilatorului vor trece prin grasime… gripandu-l sau reducandu-i turatia si debitul.

Necuratand sistemul format din hota, tubulatura si ventilator apar riscurile de autoaprindere a grasimilor; de scurgere a grasimilor in preparate; aparitia mirosurilor neplacute; griparea ventilatorului, etc. Se va curata tot sistemul fiindca grasimile migreaza, cele vegetale transformandu-se in grasimi solide tip ceara, smoala, iar cele de ardere ramanand sub forma lichida, devin fitil pentru cele vegetale sau pentru funinginea (daca exista) amestecata cu grasime.

» Curatare, degresare ? De ce ?

Serviciul specializat de curatare si degresare a sistemului de evacuare fum si aer viciat din bucataria dvs. este compus din urmatoarele operatiuni:

» Curatare hota – Hotele din bucatariile restaurantelor si cantinelor aduna reziduuri in zona din spatele filtrelor, reziduuri provenite din fum si din vapori de grasime iar aceste depuneri nu se observa din exterior. Dar ele sunt un posibil focar de incendiu si de scurgeri de grasimi in mancarurile care se prepara sub hota.

» Curatare tubulatura – Dac nu sunt intretinute corect si curatate periodic, tubulaturile / conductele se pot transforma intr-o amenin reala de incendiu, deoarece pe peretii lor se depune grasimea inflamabila absorbita de hote.

» Curatare ventilator – Ventilatorul este inima hotei bucatariei. Grasimea se acumuleaza pe palele ventilatorului ingreunandu-le, se micsoreaza debitul de aer si astfel se reduce capacitatea de degajare a fumului si a aerului viciat din bucatarie. Totodata se mareste riscul de gripare a ventilatorului. De aici se naste o intrebare „Credeti ca este mai ieftin si mai comod sa curatati ventilatorul sau sa-l inlocuiti?”.

» Recomandare curatare hote si ventilatoare restaurante

Din experienta, recomandam sa se faca degresarea hotei, curatarea filtrelor, curatarea palelor ventilatorului si a tubulaturii de evacuare, la un interval de 6-9 luni, cu toate ca legislatia prevede:

ORDIN Nr. 118/1709 din 20 mai 2010 pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor la structuri de primire turistice, unităţi de alimentaţie publică şi unităţi de agrement ART. 64(1) Maşinile de gătit şi grătarele pentru fript se echipează cu hote şi tubulaturi de ventilaţie prevăzute cu site de protecţie sau clapete şi, după caz, cu instalaţii de stingere specifice.(2) Hotele şi tubulaturile de ventilaţie ce deservesc maşinile de gătit, grătarele pentru fript, cuptoarele pentru copt se curăţă şi se degresează săptămânal şi ori de câte ori este nevoie.(3) Se interzice curăţarea hotelor prin ardere.

Degresarea si curatarea hotelor dureaza aproximativ 6-8 ore. Pentru a realiza aceasta operatiune trebuie sa avem acces la apa calda. Utilizam detergenti profesionali si echipamente dedicate acestor operatiuni. Lucram bine, repede si curat.

De regula, departamentele de sanatate si DSV sunt preocupate de salubritate, IGSU de riscul de incendiu, iar cei de la mediu, de emisiile de noxe si de fum din conducte. Cele mai multe incendii provin din zona bucatariei si se raspandesc foarte rapid in tot sistemul de evacuare. Păstrarea unui sistem sigur, degresat va poate proteja de acest pericol atat pe dvs cat si pe clientii dvs..

De ce curatare la un interval de 6-9 luni ?

Grasimile cumulate in sistem, intr-un interval mai mic de 6-9 luni, sunt grasimi vegtale si de ardere lichide. Aceste grasimi se pot curata chimic, introducand in sistem detergenti speciali utilizati in acest scop si agrementati spre utilizare in industria alimentara. Se va interveni mecanic si manual (cu spaclu, bureti, perii) doar daca este cazul..

Grasimile cumulate in sistem, intr-un interval mai mare de 6-9 luni, incep sa se intareasca si sa se inmulteasca, ajungandu-se ca la un moment dat sa se formeze in tubulaturi formatiuni solide de grasime de forma stalagtitelor si stalagmitelor. Aceste tipuri solide de grasimi se curata DOAR manual, cu spaclu. Din pacate, in majoritatea cazurilor, nu exista posibilitatea de a interveni manual in interiorul tubulaturilor orizontale, neexistand usi de vizitare, neputandu-se demonta tubulatura, fiind acoperita de tavane false. Robotii nu se pot folosi in cazul in care exista un strat mai gros de 2 mm, iar utilizarea periilor otelite pentru curatarea cosurilor de fum nu da rezultate pozitive.

De exemplu, la iesirea din hota, catre tubulatura orizontala, gasim:

O tubulatura aferenta hotei, daca curatarea se face intr-un interval de maxim un an, va arata asa, inainte si dupa curatare:

Daca curatarea nu s-a efectuat de mai mult de un an, gasim pe tubulatura urmatoarele situatii:

Aceste grasimi pot fi eliminate numai mecanic si/sau manual, la spaclu, apoi chimic. Pentru aceasta operatie este nevoie sa se monteze usi de curatare sau sa se demonteze tubulatura. Timpul de executie se mareste semnificativ.

Din acest motiv, prima interventie are un tarif mai mare in comparatie cu tariful determinat doar de curatarea chimica.

La ventilatoare gasim urmatoarele situatii:

Si in ventilatoare se colecteaza grasimi, dovada fiind pozele de mai sus. Ventilatoarele ce nu au fost curatate de mai bine de un an, incep sa “traga” mai greu, palele ventilatorului “inotand” in grasime. In interior, de multe ori, gasim o masa vascoasa de consistenta mierei care incepe sa se zahariseasca. Curatarea se va face manual, cu spaclu. Procesul de curatare se incheie cu o clatire cu jet de apa sub presiune.

Proceduri de lucru:

Izolarea zonei de lucru: Toata zona de lucru se va izola cu folie de protectie si se vor verifica daca toate contactele electrice sunt izolate.

Curatare chimica: Aplicam procedurile specifice avand in dotare aparate de spalare cu jet de apa calda sub presiune (160-200 bari), aspiratoare profesionale pentru aspirarea lichidelor (grasimi, apa, solutie chimica), detergenti profesionali ce se pot utiliza si in industria alimentara, agenti de spumare, etc.

Curatare mecanica: Utilizand sculele pentru curatarea cosurilor de fum (flexonet, bete din fibra de sticla, perii) putem curata mecanic tubulatura pe toata lungimea ei. Aceasta metoda se poate utiliza doar cand in conducte exista reziduuri amestecate cu funingine, ci nu grasimi lipite, intarite, gen smoala, stalagtite si stalagmite.

Curatare manuala: Din pacate aceasta este metoda cea mai mare consumatoare de timp si resurse. In acest caz se apeleaza la indepartarea stratului intarit de grasimi cu spaclu. Pentru a curata intregul sistem trebuie sa existe acces in interiorul condultelor, pe intreaga lungime.

Sedinte foto: La inceput, in timpul procesului de curatare si la sfarsit, se vor executa sedinte foto cu starea hotelor, tubulaturilor / conductelor si ventilatoarelor. Aceste sedinte foto vor fi transmise beneficiarului.

Curatare hote si tubulaturi fiind o activitate inrudita cu cea a cosarilor, va recomandam sa apelati la o companie ce detine personal calificat in coserit. Echipa noastra de lucru detine aceste certificate de competente profesionale in meseria de cosar, emise de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei Nationale. Detinem si certificate in competente de tehnician in sisteme de stingere si limitare incendii. Am participat si la un schimb de experiente si in Portugalia, la Turismo de Portugal, Escola de Hotelaria e Turismo Coimbra

Firma noastra este membru fondator in Asociatia Cosarilor din Romania.

Nu asteptati producerea unui eveniment pentru a apela la cosari. Siguranta nu este un joc de noroc !

Daca doriti sa vedeti portofoliul nostru accesati Referinte

Pentru a vedea cine va face oferta accesati