Curatare cosuri de fum

Cosurile de fum se verifica si se curata periodic, cel putin odata pe an. Noi recomandam a se apela la serviciile de coserit, nu fiindca legislatia o impune (vezi toata legislatia al www.cos.cosari.ro/legislatie ), ci pentru siguranta dvs., a clientilor dvs. si a cladirii. Pompierii “vaneaza” neexecutarea coseritului, folosindu-se, in mod special de:

Extras din HG 357: Art. 1. – Constituie contraventii la normele de prevenire si stingere a incendiilor urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza: … 2. cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei: … i) neexecutarea verificarii, repararii si curatarii periodice, cel putin o data pe an, a cosurilor pentru evacuarea fumului, precum si nerealizarea elementelor de izolare termica a acestora; (…)

Cosul de fum se va curata respectand procedurile impuse:

- Inspectia video atat in interiorul cat si in exteriorul cosului de fum

- Izolarea zonei de lucru pentru a evita depunerea de funingine si/sau moloz

- Curatarea cosului de fum utilizand scule profesionale, perii adecvate dimensiunii cosului de fum, de jos in sus (si de sus in jos daca este nevoie)

- Nu se va folosi bila pentru curatare, evitand astfel spargerea sau deformarea cosului in interiorul acestuia.

- Colectarea depunerilor din cos in saci menajeri

- Masurarea vitezelor din cosurile de fum (in regim de tiraj natural). Verificarea tirajului.

- Se vor inspecta si curata si canalele de fum ce fac legatura dintre cazane si cosuri daca exista acces in interiorul acestora.

- Informarea beneficiarului despre eventualele disfunctionalitati, vicii de constructie sau alte probleme legate de utilizarea cosului de fum, atat verbal cat si in scris.

- Se va emite o “adeverinta de curatare cosuri fum”

- Se va emite o copie dupa certificatele de cosari, emise de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei Nationale.

- Se vor emite documentele fiscale.

- Nu se vor face teste de emisii, acestea nefacand parte din procedurile si competentele noastre. Aceste teste se vor face la iesirea din cazan de catre “centralisti”, numai dupa ce cosurile si cazanele sunt curatate.

Societatea noastra are angajati cosari ce au obtinut certificatele de cosari, sub sigla Ministerului Muncii, Ministerului Invatamantului, ANC (Autoritatea Nationala de Calificari), certificate si diplome eliberate de catre Asociatia Cosarilor, de catre Universitatea de coserit din Mulhbach (Germania) si de catre principalii producatori si importatori de sisteme de cosuri de fum profesionale.

Daca doriti sa vedeti portofoliul nostru accesati Referinte

Ce anomalii gasim in teren?


Pentru a nu patrunde apa pluviala in cosul de fum, unii beneficiari apeleaza la …galeti (fig.1), nestiind ca astfel se reduce foarte mult tirajul acestuia si este favorizata scurgerea condensului pe exteriorul cosului de fum si pe acoperis, distrugandu-le.

…Altora le este frica de patrunderea pasarilor in cosul de fum si folosesc …sperietorile (fig.2)

Sunt persoane care risca sa se intoxice cu monoxid de carbon utilizand racordurile din aluminiu ce ajung, uneori, asa: (fig.3)

2 in 1. Daca soba are cos de fum, nu este normal sa racordeze evacuarea centralei termice in soba (fig.4) !!!

Ce gasim in cosuri? Ce anume le blocheaza? Panze de paianjen, caramizi cazute sau “asezate” cu buna stiinta, gudron, funingine, pasari, cuib de pasari, etc.

Retineti: prin nedimensionarea corecta, nerespectarea distantelor fata de elementele combustibile, neizolarea, neverificarea, necuratarea si nedeblocarea cosurilor de fum ne expunem riscurilor de incendiu, explozie, intoxicare cu monoxid de carbon, cu fum si atac chimic asupra cosurilor si acoperisurilor din cauza condensatului.


Galerie Foto