Cosar la nunta

Participari la nunti, evenimente

Traditie cosari

Cosar la nunta ?

Pe cand iernile erau geroase si cu zapada multa si mare, pe cand saniile copiilor nu se odihneau decat tarziu in noapte, iar sobele duduiau in casa asteptandu-i cu toata caldura lor, cosarul era cel care intra in casele oamenilor pentru a le curata cosurile de fum. Si cum nici atunci, dar mai ales acum, nu se intalneau cosari pe toate drumurile si la tot pasul, a aparut aceasta traditie frumoasa: esti norocos daca vezi un cosar.

La nunta unui rege englez, acum cateva sute de ani, caii de la trasura in care se afla s-au speriat si au luat-o la fuga scapand de sub control. Din multime le-a sarit in fata un cosar si a reusit sa-i stapaneasca. Micul si curajosul cosar s-a facut nevazut dar regele, in semn de multumire, a dat voie cosarilor sa poarte cilindrul, palarie ce o purta doar nobilii. Si fiindca acest eveniment s-a intamplat la inceputul unei nunti, se spune ca prezenta scurta a unui cosar aduce mult noroc mirilor.

                  • Mi-a iesit cosaru-n drum,
                  • Si-o sa am noroc de acum
                  • Griji, nevoi, necaz, durere,
                  • Se vor duce ca un fum.

Daca nu veti intalni cosarul pe strada, va organizam noi o intalnire cu el, cu unul autentic, imbracat in costumatia de gala.

Daca cosaru` te va atinge la nunta ta, vei avea noroc cu caru` !!!

Iata, Olga a apelat nu la unul, ci la doi cosari !